23 Aralık 2014 Salı

Tutuklu ve Hükümlülere Eğitim Desteği

Tutuklu ve Hükümlülere Eğitim Desteği

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile Adalet Bakanı Bozdağ, tutuklu ve hükümlülerin eğitim öğretim kayıt ücretleri ve sınav giderlerinin karşılanmasına ilişkin işbirliği protokolü imzaladı.

Tutuklu ve hükümlülerin sınav ve kayıt giderlerinin karşılanması kapsamında iki bakanlık arasındaki protokolün yenilenmesi amacıyla toplandıklarını ifade eden Bakan İslam, yoksulluğun insanlık tarihinin başlangıcından itibaren toplumların mücadele ettiği sosyal bir durum olduğunu kaydetti. İslam Türkiye’nin de bütün dünyadaki gibi yoksullukla mücadele için pek çok program uyguladığını belirterek, eğitim ve yoksulluk konularını ilişkilendirmenin de bu programlardan biri olduğunu söyledi.

Eğitimi artırarak yoksulluğun kaldırılmasını sağlamayı amaçladıklarına işaret eden İslam, protokolün bir tarafının da bunu ilgilendirdiğini kaydetti.

Hükümlü ve tutukluların, maddi imkansızlıklar dolayısıyla okuyamama durumunu ortadan kaldırmak üzere iki bakanlık arasında bir protokol bulunduğunu anımsatan İslam, "Bunu daha yaygın biçimde ele alıyoruz. Sadece ödeme güçlüğü çeken insanların değil isteyen herkesin eğitim ihtiyacını karşılama noktasında birlikte hareket ediyoruz" dedi.

İslam, çalışmayı uzun süreden beri yürüttüklerini dile getirerek,  "Eğitim seviyesini yükseltmek için yaptığımız bu protokol, çok iyi sonuçlar veren bir çalışma. Açık öğretim fakültesi, açık öğretim lisesi ve açık öğretim ortaokuluna devam eden çocukları, gençlerimizi kapsıyor. Sosyal dayanışma fonu kaynaklarıyla bunu ödüyoruz. Bütün işlemler, bize yapılan müracaatlardan sonra vakıflar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Protokolün devamının hayırlı olacağını düşünüyoruz. Onun için yenileme noktasında bugün tekrar imzalarımızı atacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Bozdağ ise Türkiye'de uygulanan ceza infaz anlayışının en önemli hedefinin, temel, mesleki eğitim ve rehabilitasyon programlarıyla hükümlülerin yeniden suç işlemelerini önlemek ve onları sorumluluk duygusuna sahip bireyler şeklinde yeniden topluma kazandırmak olduğunu vurguladı.

Adalet Bakanlığı olarak ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerin topluma kazandırılması ve sorumluluk bilincinin artırılması konusunda çok önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Bozdağ, bu konuda en önemli ortaklarından birinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğunu dile getirdi.

Bugün ceza ve infaz kurumlarının eğitim ve öğretim konusunda büyük hassasiyet ortaya koyduğunu ifade eden Bozdağ, bu çerçevede tutuklu ve hükümlülerin eğitimlerini sürdürmelerine önem verildiğini, onların eğitimden daha fazla istifadesine katkı sağlandığını kaydetti.

Şu an itibarıyla okuma yazma kurslarına 8 bin 323, ikinci kademe okuma yazma kurslarına 4 bin 661 tutuklu ve hükümlünün katıldığını belirten Bozdağ, açık öğretim ortaokuluna 6 bin 411, açık öğretim lisesine 13 bin 349, açık öğretim fakültesine 2 bin 327, iki yıllık yüksekokul örgün eğitime 481, 4 yıllık yüksekokul örgün eğitime 168, uzaktan eğitime 87, yüksek lisans eğitimine 34, doktora eğitimine 6 tutuklu ve hükümlünün devam ettiğini bildirdi.

Bozdağ, ceza infaz kurumlarında eğitim amaçlı 19 bin 61 sosyal ve kültürel faaliyet düzenlendiğini, ayrıca 59 bin 40 tutuklu ile hükümlünün iş ve meslek kurslarına ilişkin eğitim faaliyetlerinden istifade ettiğini bildirdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin eğitimden istifade ederken yapmaları gereken harcamaları karşıladığına işaret eden Bozdağ, "Protokolde maddi imkansızlığı bulunan tutuklu ve hükümlülere bu imkanın sağlanacağı ifade ediliyor ama uygulamada cezaevlerinde bulunan herkesin talep halinde bu imkandan yararlandırılması sağlanmaktadır" dedi.

Bundan sonra da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çalışmalarını sürdüreceklerini anlatan Bozdağ, iki bakanlığın, hem kadın tutuklu ve hükümlüler hem de çocuklarla ilgili konularda da çok başarılı işbirlikleri bulunduğunu söyledi. 

Bakan İslam Yoksullukla Mücadeleden İnsani Gelişmeye Geçiş Konferansına katıldı

Bakan İslam Yoksullukla Mücadeleden İnsani Gelişmeye Geçiş Konferansına katıldı

17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü kapsamında düzenlenen "Yoksullukla Mücadeleden İnsani Gelişmeye Geçiş Konferansı" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Bakan Ayşenur İslam konferansta yaptığı konuşmada, Bakanlığının, gerek nitelik gerekse nicelik bakımından Türkiye'nin en önemli sosyal yardım kuruluşu olduğunu söyledi.

Bakanlığının, her il ve ilçede kurulu ve sayıları bine ulaşan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları aracılığıyla yurt çapında yoksul, kimsesiz ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik sosyal yardım hizmetlerini yerine getirdiğini anlatan Bakan İslam, sosyal devlet ilkesi doğrultusunda gerçekleştirilen yardımların, ekonomi politikalarının sosyal politikalarla ele alınması anlayışından hareketle yürütüldüğünü vurguladı.

Bakan İslam: İnsanı ekonomik kalkınmanın merkezine koyuyoruz 

"Bakanlığımızın en önemli hedeflerinden biri, arz odaklı hizmeti, koruyucu ve önleyici yaklaşımı, bütüncül hizmet sunumunu ve disiplinler arası yaklaşımı ele alarak hak ve sorumluluk temelli, aileyi merkeze alan bütüncül sosyal politikalar ile mutlak yoksulluğu tamamen ortadan kaldırmaktır" diyen Bakan İslam, gelir dağılımının iyileştirilmesi ve yoksullukla mücadele politikalarının başarılı olabilmesi için insanı ekonomik kalkınmanın merkezine koyarak çalışma yürüttüklerini kaydetti.

UNDP 2014 yılı İnsani Gelişme Raporu'nda Türkiye'nin, 0,759 endeks değeriyle 186 ülke içinde 69. sırada ve 'yüksek insani gelişme" sınıfında yer aldığını dile getiren Bakan İslam, "Yaptığımız çalışmalarla 2002'de ülkemizde hanede kişi başına aylık 30 doların altında gelire sahip yaklaşık 136 bin kişi varken, 2012'de bu rakamı sıfırlamış bulunuyoruz" diye konuştu.

Aylık 65 doların altında gelirle yaşayan nüfusun ise 2002'de 2,1 milyon kişi olduğunu hatırlatan Bakan İslam, 2012'de ise bu rakamı 46 bin kişiye düşürdüklerine dikkat çekti.

Bakan İslam: Sosyal yardım programları çeşitlendi

Bakan İslam, Türkiye'nin ekonomi alanında yaşadığı dikkat çekici başarılar ve sosyal, eğitim ve sağlık alanındaki ilerlemeler, yoksullukla mücadeleye ayrılan kaynak ve kurumsal gelişmelerin de yoksulluk rakamlarındaki düşüşe ve insani gelişmeye etkisi olduğunu dile getirdi.

İnsanına dokunan, zor günlerinde yanında olan, vatandaşına hizmet eden devlet anlayışıyla çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Bakan İslam,"Bu bağlamda kapsamlı ve bütüncül politikalar ve destekler aracılığıyla ile sosyal devlet ve refah devleti anlayışının tesisine yönelik olarak son on yılda 100 milyar liralık sosyal yardım harcamasıyla sosyal yardımların ulaştığı kişi sayısını arttırdık. Bu artışı gerçekleştirirken yoksullukla daha etkin mücadele edebilmek için toplumumuzda yaşayan dezavantajlı vatandaşlarımızın yoksulluk durumlarına göre sosyal yardım programlarımızı çeşitlendirdik. Sizlerin de bildiği gibi yoksulluğun birçok nedeni bulunmakta ancak çözümüne yönelik tek bir formül yeterli olmamaktadır. Bu gerçekten hareketle kanıta dayalı sosyal politika kuralları çerçevesinde tematik sosyal yardım programlarımızı başlattık. Örneğin eşi vefat eden ve maddi olarak zorluğa düşen kadınlarımızın yanında olabilmek için 3 yıl önce nakdi yardım programımızı hayata geçirdik. Ayrıca ülkemizde zorunlu askerlik hizmeti sebebiyle hanede çalışan tek erkek askere gittiğinde bazı ailelerimiz geçici yoksulluk riski altında kalabiliyor. Bu gerçekten hareketle ihtiyaç sahibi asker ailelerimize yönelik nakdi sosyal yardım programını başlatarak askerlerimizin bize emaneti ailelerine yönelik desteklerimizi artırdık" dedi.

Bakan İslam: Eğitim yardımları son 10 yılda önemli oranda arttı

Bakan Ayşenur İslam, Bakanlık olarak önem verdikleri konulardan bir diğerinin de çocukların eğitimi olduğunu belirtti.

"Yoksulluğun nesiller arası transferinin engellenmesinde en etkili yöntemlerden birinin eğitim olduğu gerçeğinden hareketle çocukların yüksek yararı gözetilerek tasarladığımız eğitim yardımlarını son 10 yılda büyük oranda arttırdık ve çeşitlendirdik" diyen Bakan İslam, böylece eğitim materyali yardımı, burslar, şartlı eğitim yardımı ve ücretsiz kitap dağıtımı gibi uygulamalarla daha fazla dar gelirli aile ve çocuğun eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanmasını sağladıklarını ifade etti.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarının büyük kısmının yoksul hanelerde yaşayan çocuklara yönelik yürütülen eğitim yardımlarına ayrıldığını açıklayan Bakan İslam, "aile yanında destek uygulaması" ile ekonomik yoksulluk içindeki çocukların aileleri yanında desteklenmelerine öncelik verdiklerini kaydetti.

Bakan İslam: Yoksul vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişim imkanlarını kolaylaştırıyoruz

Bakan İslam, yandan engelli ve yaşlılarla yakınlarına da destek olduklarının altını çizdi.

Sağlık konusunun da ülke geleceği açısından stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Bakan İslam, "Bu gerçekten hareketle yoksul vatandaşlarımızın Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki primlerini Bakanlığımız bütçesinden karşılamak suretiyle yoksul vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişim imkanlarını kolaylaştırıp genişletiyoruz. Şartlı Sağlık Transferi Programı ile de yoksul ailelerimizin çocuklarının sağlıklı gelişimi için önemli katkılar sağlıyoruz" diye konuştu.

Bakan İslam: Mükerrerliğin ve suistimallerin engellenmesine çalışıyoruz

Geliştirdikleri "yönetim bilgi sistemleri" ile sosyal yardımlarda mükerrerliğin ve suistimallerin engellenmesine yönelik yoğun çalışmalar yürüttüklerini de bildiren Bakan İslam, sosyal yardımlardan faydalanan vatandaşların sosyo-ekonomik ve demografik bilgilerini belirli periyotlarla gözden geçirdiklerini söyledi.

Sosyal Yardım Kartı uygulamasıyla sosyal yardım kuyruklarını ortadan kaldırdıklarına değinen Bakan İslam, gelecek dönemde hayata geçirilmesi planlanan çalışmalara ilişkin de bilgi verdi.

Bakan İslam: Temel Sosyal Yardım Kanunu üzerinde de çalışacağız

Bakan İslam, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi, Sosyal Yardım Karar Destek Sistemi gibi modern altyapıları tam kapasiteyle uygulamaya koymayı hedeflediklerini açıklayarak, "Ulusal Yoksullukla Mücadele Stratejisi'ni önümüzdeki dönemde tamamlayarak yayınlamayı planlıyoruz. Yoksul hanelerin diğer kamu hizmetlerine yönelik ihtiyaçları için Vaka Yönlendirme Sistemini uygulamaya geçirerek, kurumların yoksul hanelere yönlendirilmesini sağlayacak ve sonuçları takip edebileceğiz. Her yıl 6 büyükşehirde mahalle bazlı olarak 'Sosyal (Risk) Uyum Analizi' yapılacak,  sosyal yardımlarda Merkezi Risk Tespit ve Teftiş Sistemini kurarak Sosyal Yardım Afet Yönetim Planını tamamlayacak ve Temel Sosyal Yardım Kanunu üzerinde de çalışacağız" ifadelerini kullandı.